nieuws

Steeds meer dagbehandeling in ziekenhuizen

Geen categorie

Het aantal dagbehandelingen is in 2009 gestegen tot 51 procent van het totale aantal opnames. Dit blijkt uit een analyse van de NVZ, vereniging van ziekenhuizen, op basis van de jaarrekeningen over 2009 van 65 procent van de Nederlandse algemene ziekenhuizen.

Steeds meer dagbehandeling in ziekenhuizen

Het is voor het eerst dat in Nederlandse algemene ziekenhuizen meer dan de helft van de opnames in dagbehandeling plaatsvindt. Het aantal ligdagen is, vergeleken met voorgaande jaren, verder gedaald van gemiddeld 5,7 dagen in 2008 naar 5,5 dagen vorig jaar. Ondanks deze dalende ligduur en een verschuiving naar relatief goedkope dagbehandeling is de omzet van de ziekenhuiszorg met 6,7 procent gegroeid tot ongeveer 10,7 miljard euro. Het B-segment, waarin de prijzen tot stand komen door vrije onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars, bedraagt ruim 30 procent van de totale opbrengsten. Het A-segment, oftewel het deel van de zorg waarvoor een budget geldt, is in 2009 gekrompen met 6,2 procent.

Het aantal ziekenhuizen dat verlies draait, is fors gedaald. In 2008 was een op de zeven ziekenhuizen nog verliesgevend tegen een op de veertien in 2009. De eigen vermogenspositie van ziekenhuizen wordt volgens de NVZ al jaren sterker. 

 Het volledige brancherapport 2010 wordt in september gepubliceerd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels