nieuws

Zorg Nederland behoort tot de top

Geen categorie

De gezondheidszorg is in Nederland per persoon goedkoper en beter dan in de Verenigde Staten. In een vergelijking tussen zeven westerse landen behoort ons land tot de top. Alleen de patiëntgerichtheid blijft sterk achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Commonwealth Fund, een Amerikaanse organisatie.

Zorg Nederland behoort tot de top

Het Commonwealth Fund vergelijkt sinds 2004 de gezondheidszorg in verschillende westerse landen met die in de VS. Deze keer is ook Nederland in de vergelijking betrokken. Ons land eindigt als beste. Er is onderzoek gedaan naar toegankelijkheid, kwaliteit, efficiency, rechtvaardigheid, kwaliteit van leven en uitgaven. Vooral op toegankelijkheid scoort Nederland hoog, evenals op kwaliteit. Groot-Brittannië en Australië eindigen als tweede en derde. De VS komt op de laatste plaats.
Ons land doet het vooral goed op het gebied van toegankelijkheid, rechtvaardigheid en kwaliteit. Nederland geeft jaarlijks 3.128 euro per persoon uit aan zorg, in de VS is dat bijna het dubbele: 5.943 euro. Ons land eindigt op de een na laatste plaats met patiëntgerichte zorg. Nederland komt uit op de vierde plaats in de categorie lang, gezond en productief leven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels