nieuws

Minder agressie en onrust met stappenplan

Geen categorie

Organisaties die ervoor zorgen dat hun cliënten minder stress en angst ervaren, kunnen het aantal gevallen van probleemgedrag met veertig procent verminderen. Dat is gebleken tijdens het Verbetertraject Probleemgedrag van Zorg voor Beter. Eind 2010 kunnen instellingen aan de slag met een doe-het-zelfpakket, gebaseerd op de ervaringen uit het verbetertraject.

Minder agressie en onrust met stappenplan

Dertig organisaties uit de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg hebben het afgelopen jaar deelgenomen aan het verbetertraject. Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, voerde het verbetertraject uit in samenwerking met Verenso, het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Uit het verbetertraject kwam naar voren dat probleemgedrag regelmatig een dieper liggende oorzaak heeft, zoals verdriet, stress of angst. De deelnemende organisaties werkten met het Stappenplan Probleemgedrag met onder meer het geven van aandacht aan een gestructureerde en activerende dagindeling, het aangenaam inrichten van gezamenlijke ruimtes en door mensen vaker hun gang te laten gaan zonder direct ingrijpen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels