nieuws

Groot onderzoek naar algen

Geen categorie

TNO en algenproducent Ingrepro Renewables B.V. starten een gezamenlijk onderzoeksproject om voedingsingrediënten uit algen te winnen. Het onderzoek richt zich op de vraag of eiwitten uit algen een duurzaam alternatief kunnen vormen voor vlees.

Groot onderzoek naar algen

Daarnaast wordt gekeken of er uit algen gezonde plantaardige oliën te winnen zijn. Ook wordt bekeken voor welke toepassing koolhydraten uit algen geschikt zijn. Op dit moment worden algen voornamelijk gezien als potentiële vervanger van fossiele brandstoffen.
Het tweejarige project heeft een omvang van 1,5 miljoen euro, dat voor een belangrijk deel gefinancierd wordt door de Bioraffinage-regeling van het Ministerie van LNV.
Grootschalige algenproductie kan een antwoord zijn op de roep om duurzame vleesvervangers. Algen bestaan voor wel 60% uit eiwitten die een plantaardig alternatief kunnen vormen voor dierlijke eiwitten. Naast het eiwit bestaat een alg tot 30% uit olie die rijk is aan gezonde omega-3 en omega-6 vetzuren. Dat bestanddeel kan verwerkt worden tot een gezond voedingsingrediënt, en zo een duurzame vervanger van visolie worden. Over de koolhydraten uit algen is nog vrij weinig bekend. Het onderzoeksproject moet hierover meer informatie opleveren.

­­­

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels