nieuws

‘Patiënt moet veel meer betalen voor zorg’

Geen categorie

Patiënten zullen in de toekomst veel meer zelf moeten betalen voor hun zorg. Dat stellen de oud-ministers Willem Vermeend (PvdA) en Roger van Boxtel (D66) in het boek ‘Uitdagingen voor een gezonde zorg’ dat sinds kort in de boekhandels ligt.

‘Patiënt moet veel meer betalen voor zorg’

 

Volgens Vermeend en VanBoxtel zijn eigen betalingen in veel andere Europese landen veel meer ingeburgerd dan in Nederland. De eigen betalingen nodig zijn om de gezondheidszorg voor de toekomst betaalbaar te houden. Wel moeten de lagere inkomens worden ontzien, bepleiten ze.

Op het moment betalen Nederlanders een eigen risico van 165 euro per jaar als ze een beroep doen op de gezondheidszorg. Bezoeken aan de huisarts en bijvoorbeeld verloskundige zijn daarvan uitgezonderd.De twee oud-ministers verwachten dat ‘forse’ en ‘aanzienlijke’ eigen betalingen een remmend effect zullen hebben. Ze noemen geen concrete bedragen, maar verwijzen naar berekeningen van het Centraal Planbureau, die uitgaan van 775 euro per verzekerde per jaar.

Een nadeel van een inkomensafhankelijk stelsel van eigen betalingen is dat het veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. Het tweetal vindt daarom dat de regeling door de Belastingdienst moet worden uitgevoerd. Die kan dan meteen de chronisch zieken en mensen met een lager inkomen fiscaal compenseren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels