nieuws

Specialisten: ranglijst beste zorg is mislukt

Geen categorie

Pogingen om de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen zichtbaar te maken voor patiënten zijn op niets uitgelopen. Daardoor zal het nog jaren duren voordat duidelijk is waar ze het best terecht kunnen voor een specifieke aandoening. De woordvoerder van het project ‘Zichtbare Zorg’ spreekt van een impasse. “Het kost tijd.”

Specialisten: ranglijst beste zorg is mislukt

In 2007 besloten partijen in de zorg kwaliteitsnormen vast te leggen. Zo zou er volgend jaar een lijst komen over de kwaliteit van tachtig behandelingen in ziekenhuizen. Hiervan lijkt weinig tot niets terecht te komen, zo meldt het Nederlands Dagblad. De Orde van Medisch Specialisten vindt het initiatief, bekostigd door het ministerie van Volksgezondheid, volledig mislukt. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is teleurgesteld dat drie jaar overleg zo weinig heeft opgeleverd.

De woordvoerder van het project – ‘Zichtbare Zorg’ – spreekt van een impasse. Volgens haar is er wel degelijk overeenstemming bereikt over de kwaliteit van de zorg voor 23 aandoeningen. ,,Het proces kost tijd, want het moet een verantwoorde lijst zijn waar iedereen het over eens is.” Er zijn grote verschillen van mening tussen de diverse partijen over welke zaken moeten meetellen bij het bepalen van de kwaliteit. Zo vinden sommige ziekenhuizen dat veel parkeerruimte daarvoor wel degelijk essentieel is. Verzekeraars vinden dat volstrekt onbelangrijk. Zij zijn er veel meer in geïnteresseerd hoe lang iemand moet worden opgenomen voor een bepaalde aandoening of ingreep. Ondertussen werken specialisten aan hun eigen kwaliteitssystemen. En ZN stuurt op verzoek van de achterban eigen vragenlijsten naar de ziekenhuizen. Daarmee hoopt ze beter inzicht te krijgen in de kwaliteitsverschillen bij achttien veel voorkomende aandoeningen en ingrepen zoals liesbreuk, hartfalen, galblaas en heupoperaties.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels