nieuws

80 procent van zieken voelt zich eenzaam

Geen categorie

Bijna acht op de tien langdurig zieken voelt zich vaak eenzaam. Ze zijn veel thuis en doen minder gemakkelijk mee aan sociale activiteiten. Dat blijkt uit onderzoek van ContactDays, een online sociaal netwerk voor langdurig zieken.

80 procent van zieken voelt zich eenzaam

Vrijwel alle zieken (94 procent) merken dat ze door hun ziekte minder gemakkelijk aan sociale activiteiten deelnemen. Samen met thuiszitten is dit de meest genoemde oorzaak dat 76 procent van de zieken zich soms eenzaam voelt. Het sociale leven verplaatst zich naar het huis van de zieke, waardoor hij of zij voor gezelligheid sterk afhankelijk is van de mensen die op bezoek komen.

Voor 84 procent van de zieken geldt dat het contact met hun omgeving waardevoller en persoonlijker is geworden. Dat komt omdat ze met levensvragen kampen, zich meer openstellen voor anderen en vaker persoonlijke zaken bespreken.

Langdurig zieken ervaren het contact met dierbaren als een belangrijk wapen tegen eenzaamheid. Hulp en aandacht van anderen dragen sterk bij aan hoe gelukkig de zieke zich voelt. Het is een manier voor hen om zich door de ziekte heen te slepen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels