nieuws

Hans Wiegel: eten en drinken niet bepalend voor kwaliteit

Geen categorie

Zorgverzekeraars letten meer op de kwaliteit van zorginstellingen, nu in 2012 te lage ramingen niet meer automatisch worden gecompenseerd. Volgens Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, hoort eten en drinken daar niet bij. „Wij sturen op de kwaliteit van de medische ingrepen, niet of patiënten en bewoners boerenkool dan wel sushi te eten krijgen.“

Hans Wiegel: eten en drinken niet bepalend voor kwaliteit

Hij zei dit op 29 september op de jubileumbijeenkomst van de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg (VKGE) in Veldhoven.

Op de vraag hoe zorgverzekeraars aankijken tegen eten en drinken als kwaliteitsaspect, zei Wiegel: „Ieder zijn vak. Moeten zorgverzekeraars bepalen wat patiënten en bewoners te eten krijgen?“ Toen Phyllis den Brok, VKGE-lid en projectleider van ‘Mooie Maaltijd in Brabant, vaststelde dat de ZN-voorzitter kennelijk niet goed op de hoogte is van onderzoeken waaruit naar voren komt dat goed eten en drinken voor kwalitatief betere zorg en lagere kosten zorgt, beaamde Wiegel dit. Maar hij hield vast aan zijn standpunt. „Zorgverzekeraars hebben preventie niet tot taak.“

De bijeenkomst ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de vakvereniging had duurzaamheid als thema. Wiegel gaf in zijn inleiding vier argumenten die pleiten voor duurzaam ondernemen. De kosten zijn een eerste argument: omdat wetgeving bedrijven dwingt tot openheid ten aanzien van hun milieuprestaties, zijn ze uiteindelijk goedkoper uit als ze op duurzaamheid letten. Als andere punten  noemde hij het vergroten van de reputatie van de bedrijven en de motivatie van de medewerkers. Tot slot wees hij op de aansprakelijkheid: bij onzorgvuldig beleid worden organisaties met schadeclaims geconfronteerd. Wiegel benadrukte dat bedrijven niet met duurzaamheid aan de slag moeten omdat het een trend is. „Duurzaamheid werkt alleen als het is verankerd binnen de organisatie. Maak het een wezenlijk onderdeel van je bedrijfspolicy en draag het uit.“

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels