nieuws

Herman Wijffels: duurzaamheid is overlevingsvraagstuk

Geen categorie

Voor zorginstellingen en bedrijven zijn duurzaamheidsdoelstellingen een must. Een omslag in denken en doen is geen luxe maar een overlevingsvraagstuk. Dat is de boodschap van key-note spreker Herman Wijffels op een gezamenlijke bijeenkomst van Zorgnetwerk Nederland en Foodservice Network in Amsterdam. Een les in bewustwording. “Niet lenen van de toekomst.”

Herman Wijffels: duurzaamheid is overlevingsvraagstuk

Zorgnetwerk Nederland en Foodservice Network hebben met Herman Wijffels een spreker in huis die bij de leden een gevoelige snaar raakt. De hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan Universiteit Utrecht: “We leven op het breukvlak van maatschappelijke ontwikkelingen, maar dat wordt nog niet overal zo gezien. De methoden en uitgangspunten van de afgelopen eeuwen hebben ons veel successen en welvaart gebracht maar we kunnen daar niet verder mee. De aanhoudende groei van de wereldbevolking en de enorme explosie van welvaart hebben geleid tot het overmatig gebruiken van en beslag leggen op natuurlijke hulpbronnen. We peuzelen alles op.“

Dat geldt vooral voor de voedingsmiddelenindustrie, zegt Wijffels. „Er wordt meer vis gevangen dan er aan nieuwe aanwas is. Het waterverbruik is zo hoog dat de grondwaterstanden dalen. Vruchtbare landbouwgronden worden systematisch aangetast omdat we meer gebruiken dan terugbrengen. Nu al is er in de Hoorn van Afrika niet meer te wonen door verwoestijning.”

Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die op 18 november verschijnt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels