nieuws

Bijna alle dementerenden vertonen probleemgedrag

Geen categorie

Ouderen met dementie die in een verpleeghuis wonen, vertonen bijna allemaal één of meerdere symptomen van probleemgedrag. Het gedrag komt voor bij 97 procent van de ouderen. Dat concludeert specialist ouderengeneeskunde Roland Wetzels die op 19 december op dit onderwerp promoveert.

Bijna alle dementerenden vertonen probleemgedrag

De onderzoeker van het UMC St. Radboud in Nijmegen volgde twee jaar lang 290 dementiepatiënten in negen verpleeghuizen.

Het probleemgedrag van ouderen met dementie in verpleeghuizen varieert van agitatie en prikkelbaarheid tot agressie, ontremd gedrag en hallucinaties. Een kwart van de ouderen heeft meerdere symptomen tegelijkertijd. Volgens Wetzels is het niet eenvoudig om dit probleemgedrag te behandelen. Artsen in verpleeghuizen schrijven daarom vaak noodgedwongen rustgevende medicatie voor. Twee derde van de bewoners met dementie krijgt deze rustgevende medicijnen. Die middelen kunnen bij langdurig gebruik echter bijwerkingen geven.

`Een psychosociale interventie is eerste keus, maar als dat niet mogelijk is of niet of onvoldoende helpt, staat de arts voor een dilemma`, zegt Wetzels. De promovendus pleit ervoor dat artsen moeten blijven controleren of de patiënt de middelen nog nodig heeft. Volgens hem gebeurt dat onvoldoende.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels