nieuws

Valpreventieprogramma voor ouderen

Geen categorie

In Nederland valt iedere vijf minuten een 55-plusser zodanig dat spoedeisende hulp nodig is. Het is daarom belangrijk om mensen die snel vallen beter te kunnen opsporen. Dat kan met behulp van een valpreventieprogramma.

Valpreventieprogramma voor ouderen

Miriam Reelick promoveert 30 september aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar valpreventie bij kwetsbare ouderen. Uit haar proefschrift blijkt dat ouderen met valangst of impulsief gedrag eerder vallen. Ook mensen met variatie in hun stapgrootte of met een sterk variabele reactiesnelheid hebben een verhoogd risico op een val.

Volgens Reelick moet de valpreventie van ouderen worden verbeterd. De onderzoekster ontwikkelde en evalueerde daarom een valpreventieprogramma met groepsgesprekken en bewegingsoefeningen. Het programma is speciaal bedoeld voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorger. Voor de meest kwetsbare ouderen maakte ze een thuiscursus.

Uit haar onderzoek komt naar voren dat de zorg-op-maataanpak een positief effect heeft op het verminderen van valongelukken. De taak ligt echter niet alleen bij zorgaanbieders. “Ouderen moeten zich ervan bewust zijn dat vallen een probleem is. Taboes hierover moeten doorbroken worden”, aldus de promovenda.

Valongelukken zijn bij senioren de meest voorkomende oorzaak (73 procent) van een behandeling na een ongeval. Driekwart van de slachtoffers is vrouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels