nieuws

Zorgsector houdt kosten voor voeding gelijk

Geen categorie

Voedingsmiddelen en hotelmatige kosten vormen gemiddeld 7 procent van de totale lasten van zorginstellingen en 21 procent van het totaal aan inkoop gerelateerde kosten. Ondanks de inflatie was de zorgsector in 2010 in staat om de kosten voor voeding niet te laten stijgen.

Zorgsector houdt kosten voor voeding gelijk

Dat blijkt uit een analyse van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg. Intrakoop heeft de jaarverslagen van 155 zorginstellingen in Nederland geanalyseerd.

De winstgevendheid van zorginstellingen is in 2010 met bijna vijf procent afgenomen. De kosten zijn met 6,3 procent gestegen. Van alle kosten stijgen de inkoopgerelateerde kosten met 2,7 procent het minst.

Deze stijging wordt verklaard door een toename van de kosten voor huur, patiëntgebonden kosten en de algemene kosten. De kosten voor voedingsmiddelen hebben daarentegen een matigend effect op de cijfers.

Van de totale kosten aan voedingsmiddelen en hotelmatige kosten in de zorg komt 40 procent voor rekening van verpleeg- en verzorgingstehuizen en de thuiszorg.

Bekijk voor meer informatie het rapport Jaarverslag Analyse 2010 van Intrakoop.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels