nieuws

De zorg houdt vaak rekening met multiculturele samenleving

Geen categorie

Vrijwel alle zorginstellingen en ziekenhuizen in Nederland spelen in op de specifieke wensen ten aanzien van religie, gebruiken en etensgewoonten van de cliënt. Dat blijkt uit een onderzoek van B+B Vakmedianet die vandaag op de Horecava zijn gepresenteerd.

De zorg houdt vaak rekening met multiculturele samenleving

Vakmedianet deed onderzoek naar de wijze waarop zorginstellingen en ziekenhuizen omgaan met de multiculturele samenleving. Uit de audits blijkt dat alle deelnemende zorginstellingen en ziekenhuizen inspelen op individuele wensen van hun cliënten.

Religieuze gebruiken worden zeer gerespecteerd, en ook houden de instellingen goed rekening met specifieke etenswensen. Maaltijden worden aangepast, en drie van de vijf voedingsexperts houdt rekening met halal. Verder besteedt bijna de helft van de zorgcentra aandacht aan specifieke gebeds- en feestdagen.

Het personeel wordt overigens niet speciaal getraind. Ruim vier van de vijf zorgcentra zeggen geen behoefte te hebben aan specifieke training voor het bereiden van speciale maaltijden, die vaak ‘kant-en-klaar’ worden ingekocht. Drie van de vier voedingsmanagers geven aan dat het personeel zich zeer bewust is van cliënten van andere culturen.

De gegevens zijn afkomstig van de audits voor ‘Gastvrijheidszorg met Sterren 2011’, waaraan 200 managers en cliëntenraden van zorgcentra hun medewerking hebben verleend. Ook de data uit de Zorgmonitor van afgelopen december, waar 212 voedingsexperts aan meewerkten, zijn gebruikt in het onderzoek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels