nieuws

Onderzoek naar effect vitamine D en zoutbeperking bij nierpatiënten

Geen categorie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start samen met vier andere ziekenhuizen in Nederland een onderzoek naar de beschermende werking van vitamine D en zoutbeperking bij nierpatiënten.

Onderzoek naar effect vitamine D en zoutbeperking bij nierpatiënten
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het doel van dit onderzoek is om de toevoeging van vitamine D en zoutbeperking te combineren. Zo zal duidelijk worden of zinvol is om vitamine D toe te voegen aan de huidige behandeling van nierpatiënten.

Uit een recente studie bleek dat vitamine D door het verlagen van eiwitverlies in de urine een nieuwe behandeling voor nierpatiënten kan zijn. Ook heeft het UMCG veel onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van zoutbeperking in combinatie met medicijnen bij nierpatiënten.

Het onderzoek, dat mede mogelijk is gemaakt door de Nederlandse Nierstichting, gebeurt in samenwerking met ZGT Almelo, het VU Medisch Centrum Amsterdam en het Medisch Centrum Alkmaar. Waarschijnlijk zullen vijftig volwassen patiënten met een chronische nierziekte zonder diabetes meedoen. De eerste resultaten van de studie worden begin 2014 verwacht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels