nieuws

Sociale media bevorderen welzijn patiënt

Geen categorie

De patiënt van tegenwoordig is mondiger geworden en heeft veel meer kanalen waaruit hij kan putten om informatie te vergaren. De zorg moet daarop inspelen door het gebruik van social media. De Twitterkliniek helpt ziekenhuizen, zorginstellingen en belangenverenigingen hun weg te vinden in het landschap van de social media.

Sociale media bevorderen welzijn patiënt

Oprichters van de Twitterkliniek zijn online marketeer Renate Wijma en communicatiestrateeg Joost Schrage.

De Twitterkliniek speelt mooi in op de recente ontwikkelingen in de zorg. Er is sprake van digitalisering en individualisering, waardoor de patiënt mondiger wordt en zelf eisen gaat stellen.

“Acht van de tien mensen gaat bij ziekte eerst naar dokter Google toe en toetst de symptomen in. Bij de behandeling in een instelling gaat het niet meer alleen om welke aandoening je hebt, maar speelt bijvoorbeeld ook de vriendelijkheid van de arts en de juiste communicatie ook een rol. De zorg is geen eenrichtingsverkeer meer en de concurrentie wordt ook groter. Als ziekenhuis of zorginstelling is onderscheiding nu belangrijk”, zegt Renate Wijma.

Social media spelen een belangrijke rol bij die onderscheiding. Volgens Wijma kan een zorginstelling met Twitter ook aan het imago werken. “Mensen vinden het betrouwbaar als iets op Twitter vermeld wordt. Onwaarheden worden onmiddellijk afgestraft, Twitter heeft een sterk zelfreinigend vermogen.”

Het is echter wel belangrijk dat een zorginstelling kennis heeft van de doelgroep die ze wil bereiken. “We merken vaak dat een instelling Twitter neemt en vervolgens niet weet wat ze ermee moet doen. Het gaat echter niet om het feit dat je Twitter hebt, maar dat je communiceert met de doelgroep! Als de doelgroep er niet is, heeft het ook geen zin om op Twitter te gaan.”

Lees meer over de Twitterkliniek in het nieuwe nummer van Gastvrije Zorg, dat begin februari verschijnt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels