nieuws

Steeds vaker zelfde dag weer uit ziekenhuis

Geen categorie

Steeds meer mensen mogen na een ziekenhuisbezoek dezelfde dag weer naar huis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De psychologische voordelen spelen daarbij een grote rol.

Steeds vaker zelfde dag weer uit ziekenhuis

Het aantal dagopnames per 10.000 mensen verdrievoudigde volgens het CBS in 15 jaar tijd. In 1995 waren er slechts 400 dagopnames per 10.000 personen, in 2010 waren dat er liefst 1250. Dat laat zich overigens niet vertalen naar 1 op de 25 respectievelijk 1 op de 8 personen, omdat één persoon jaarlijks vaker een dagopname kan hebben.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) wordt de stijging niet alleen veroorzaakt door technologische ontwikkelingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat patiënten beter thuis herstellen dan in een ziekenhuisbed. ,,Het hangt natuurlijk van de complexiteit van de operatie af of mensen meerdere dagen worden opgenomen. Maar het moge duidelijk zijn dat een ziekenhuisomgeving psychologisch gezien geen stimulerende invloed heeft. Zeker niet op een afdeling waar ook mensen overlijden, zoals bij de oncologie. Daarom wordt er steeds meer aangestuurd op herstel dat thuis plaatsvindt met mantelzorg en hulp van de familie’’, aldus de woordvoerder.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels