nieuws

‘Mondzorg bij ouderen achtergesteld probleem’

Geen categorie

Gebitsverzorging bij ouderen krijgt onvoldoende aandacht. Dat zegt Lies van Wegen, oprichtster van Mondzorg Ouderen in een gesprek met Gastvrije Zorg. Van Wegen wil ouderen meer bewustmaken van de mogelijkheden in de tandheelkunde.

‘Mondzorg bij ouderen achtergesteld probleem’

Via de website van Mondzorg Ouderen en voorlichtingsbijeenkomsten in verzorgingshuizen en welzijnsorganisaties, wil Lies van Wegen het onderwerp aan de kaak stellen. “Ik ben met Mondzorg Ouderen gestart omdat ik merk dat het een achtergesteld probleem is”, zegt Van Wegen, in het dagelijks leven preventie-assistente bij een tandartspraktijk in Amersfoort. “Ouderen gaan vaak pas naar de tandarts als ze pijn hebben of als hun gebit stuk is. Ze zijn ook vaak bang voor de tandarts. Ze denken dat gebitsproblemen en het niet goed kunnen kauwen nu eenmaal hoort bij het ouder worden, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Er zijn heel veel oplossingen in de tandheelkunde om ervoor te zorgen dat mensen wel gewoon goed kunnen eten zonder pijn.”

Van NUZO (Netwerk Utrecht Zorg Ouderen) kreeg Mondzorg Ouderen in 2011 een stimuleringsprijs en Van Wegen was met haar initiatief dit jaar één van de genomineerden voor de titel Mooiste Mens 2012, een verkiezing van zorgverzekeraar IZZ. Edin, de grootste zelfstandige opleider in de tandheelkunde van Nederland, riep haar onlangs uit tot Tandartsassistente van het Jaar.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels