nieuws

Seniorencursus helpt bij verminderen valangst

Geen categorie

Jaarlijks raken ongeveer een miljoen 65-plussers in Nederland geblesseerd door een valpartij. De cursus Zicht op Evenwicht helpt ouderen hun valangst te verminderen. Door een samenwerking van het Trimbos-instituut, Maastricht University en Orbis Medisch en Zorgconcern sluit de cursus nu goed aan bij de manier van werken van zorgorganisaties.

Seniorencursus helpt bij verminderen valangst

Van alle 65-plussers is de helft bang om te vallen. Door die angst gaan ouderen bijvoorbeeld niet meer wandelen of boodschappen doen. Dit ‘vermijdingsgedrag’ vermindert het levensplezier en vergroot de kans op sociaal isolement.

Angstige ouderen bewegen minder, waardoor hun spierkracht en balans afnemen. Zo neemt het risico op een val juist toe. De van oorsprong Amerikaanse cursus Zicht op Evenwicht doorbreekt deze spiraal. Aan het eind van de cursus voelen de 65-plussers meer controle over vallen en valangst en zijn zij beter in staat realistische doelen te stellen over het ondernemen van activiteiten. Daarnaast hebben de ouderen informatie en praktische tips ontvangen over het voorkomen van vallen in hun woning.

Vorige week ontving ‘Zicht op Evenwicht’ de ZonMw-Parel. ZonMw is een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels