nieuws

‘Huisdieren in de zorg vaak een struikelblok’

Geen categorie

Zorginstellingen zien vaak struikelblokken als het gaat om het toestaan van huisdieren. Dat zegt Jan van Summeren van Stichting ZorgDier, in gesprek met Gastvrije Zorg.

‘Huisdieren in de zorg vaak een struikelblok’
ZorgDier Nederland bezoekt met zorgdierteams de bewoners van ZorgcentrumÊ’t Hšfke, onderdeel van Kalorama in Beek-Ubbergen.

Het is niet vanzelfsprekend dat zorginstellingen huisdieren toelaten. Volgens Jan van Summeren, oprichter van Stichting ZorgDier, zijn instellingen er vaak niet op ingesteld. “Ze zitten bijvoorbeeld in een fusie of ze zijn net een nieuw gebouw ingetrokken. Voor de introductie van een ZorgDier-project is rust in de organisatie nodig.” Stichting ZorgDier is sinds 2003 kwartiermaker voor de professionele inzet van huisdieren (met name honden, katten) in de Nederlandse zorg. De stichting heeft 210 zorgdierteams opgeleid, verspreid over Nederland. Elk zorgdierteam bestaat uit een – door de stichting opgeleide – vrijwilliger en zijn huisdier.

Ook zijn er vooroordelen, stelt Van Summeren. Vaak vragen medewerkers zich af of ze nog meer werk moeten verrichten als huisdieren worden toegelaten. “Nee,” zegt Van Summeren, “het is een dierbare uitbreiding van het activiteitenassortiment. Kies je voor de bus naar Lourdes of elke week een hond of kat over de vloer?”

Kijk voor het gehele artikel over huisdieren in de zorg in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die op 13 december verschijnt.

 

Foto: Stichting Zorgdier

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels