nieuws

‘Zonder vernieuwing niet langer thuis wonen’

Geen categorie

Ouderenorganisaties, gemeenten en woningbouwcorporaties moeten goed gaan samenwerken om het woningaanbod beter passend te maken voor ouderen. Dat zeggen patiëntenfederatie NPCF en seniorenorganisatie ANBO na veldonderzoek.

‘Zonder vernieuwing niet langer thuis wonen’

De organisaties onderzochten wat ouderen nodig hebben om langer thuis te kunnen blijven wonen. Voor het onderzoek ondervroegen de NPCF en ANBO 29 ouderen en mantelzorgers op de grens van zelfstandig wonen naar verblijf in een verpleeg- of verzorgingshuis en hielden gesprekken met zorginstellingen. Volgens de organisaties moet er betere ondersteuning thuis georganiseerd worden, desnoods door zorgverzekeraars afgedwongen. Dat is nodig om te voorkomen dat ouderen die niet meer in aanmerking komen voor verblijf in een zorginstelling, tussen wal en schip vallen.

Slechts een derde van de zelfstandig wonende ouderen in de verkenning woont in een gelijkvloerse (senioren)woning of een woning die aangepast is voor rolstoelgebruik. De meerderheid woont in een eengezinswoning of portiekflat zonder lift. Vooral ouderen die niet goed ter been zijn, lopen daar meer risico om te vallen en voelen zich sneller onveilig en eenzaam. Volgens de onderzoekers is het essentieel dat er meer gelijkvloerse rollator- of rolstoeltoegankelijke woningen komen. Seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties moeten daarom op lokaal niveau gaan samenwerken, aldus de NPCF en ANBO.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels