nieuws

LOC wil oplossingen voor waskosten in de zorg

Geen categorie

Onderzoek van het Nibud heeft deze week bevestigd dat steeds meer bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen de kosten van de was niet meer kunnen betalen. LOC heeft de Tweede Kamer om oplossingen gevraagd.

LOC wil oplossingen voor waskosten in de zorg

Bewoners met een laag inkomen krijgen € 290 zak- en kleedgeld per maand, waarbij de overheid is uitgegaan van € 20 tot € 35 voor het wassen van kleding. Volgens het Nibud liggen de werkelijke kosten voor de was tussen € 73 en € 110. Als zorgorganisaties zelf een wasserij hebben is het richtbedrag € 73,34. Als zij het uitbesteden aan een externe wasserij liggen de kosten tussen € 88,16 en € 110,12.

Veel bewoners moeten de was via de zorgorganisatie laten doen, bijvoorbeeld omdat de kinderen ver weg wonen. Zorgorganisaties hoeven echter niet het volledige bedrag van de waskosten door te berekenen aan cliënten. Dat gaat dan wel ten koste van het budget voor de zorg.

LOC, dat opdracht gaf tot het onderzoek, pleit ervoor de was voortaan uit de Awbz te betalen of het zak- en kleedgeld te verhogen. De grootste cliëntenorganisatie in Nederland heeft de Tweede Kamer deze week om oplossingen gevraagd. Verder roept LOC cliëntenraden en managers op met elkaar het gesprek aan te gaan.

LOC Zeggenschap in zorg organiseert samen met het facilitaire zorgvakblad ZorgInstellingen het symposium Zorgvoorwaskracht. Locatiemanagers, facilitair managers en leden van cliëntenraden komen op donderdag 22 maart in Vianen bijeen om aan de hand van praktijkvoorbeelden te discussiëren over de beste oplossingen voor de waskosten in de zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels