nieuws

Mantelzorgers dreigen overbelast te raken

Geen categorie

Mantelzorgers hebben meer steun nodig om te voorkomen dat de sector overbelast raakt. Dat zegt Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Mantelzorgers dreigen overbelast te raken

Uit cijfers van 2007 bleek al dat 450.000 van de 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland zwaarbelast of overbelast zijn. In de Branchemonitor Ondersteuning Informele Zorg, die vandaag gepubliceerd wordt, waarschuwt Mezzo voor lange wachtlijsten als gevolg van bezuinigingen omdat een steeds groter beroep op zorgvrijwilligers gedaan zal worden.Volgens Mezzo is het van belang dat mantelzorgers niet verder belast raken maar meer hulp krijgen van steunpunten en organisaties in de informele zorg.

Verder wijst Mezzo op de neiging van gemeenten om informele zorg lokaal te organiseren. De regionale voorzieningen voor specifieke doelgroepen komen daardoor onder druk te staan of vervallen. Vaak zijn dit juist de voorzieningen voor zwaar belaste mantelzorgers waarbij overbelasting op de loer ligt.

Er zijn ook gunstige ontwikkelingen te melden. Zo zijn er in 2010 meer mantelzorgers bereikt en meer zorgvrijwilligers ingezet. Ook bieden steeds meer organisaties zowel mantelzorgondersteuning als vrijwilligerszorg aan. In 2008 deed 40 procent dat, in 2010 56 procent.

De Branchemonitor Ondersteuning Informele Zorg is een onderzoek onder de leden van Mezzo, organisaties in de informele zorg. Het onderzoek meet de situatie van de bijna 4 miljoen mantelzorgers en zorgvrijwilligers in Nederland. Mezzo richt zich samen met haar ruim 300 regionale en lokale lidorganisaties op belangenbehartiging en ondersteuning van mantelzorgers en de vrijwilligerszorg.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels