nieuws

‘Meer rekening houden met allochtone patiënt’

Geen categorie

In de palliatieve zorg voor Turkse en Marokkaanse patiënten is het lastig voor zorgverleners om vanuit hun professionele waarden rekening te houden met de waarden van de patiënten en familie. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL.

‘Meer rekening houden met allochtone patiënt’

Voor zorgverleners die open met patiënten willen spreken over de diagnose ‘ongeneeslijk’ en prognose, weegt het principe van rechtstreekse informatie zwaarder dan het recht van patiënten om niet over alles geïnformeerd te hoeven worden. Dat zegt onderzoeker Fuusje de Graaff van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Een van de kernpunten uit haar onderzoek is het verschil tussen de Nederlandse opvattingen over palliatieve zorg en die van veel Turkse en Marokkaanse families. Zij verwachten dat een arts tot het laatst toe probeert een patiënt te genezen en hoop blijft geven. Ook bij een ongeneeslijk zieke patiënt. Open en directe informatie zoals in Nederland gebruikelijk is kan alle hoop wegslaan en nogal cru overkomen.

“Bij Nederlandse zorgverleners prevaleert de kwaliteit van leven”, legt De Graaff uit. “Dus bij een medische inschatting dat een patiënt spoedig zal overlijden, gaan zorgverleners ervan uit dat het voorkomen of bestrijden van pijn en ongemak belangrijker is dan het leven te rekken. Turkse en Marokkaanse patiënten en familieleden accepteren dit minder. Zij vinden dat het moment van overlijden in Gods handen ligt en niet door artsen kan worden bepaald. Daarnaast zijn ze bang dat pijnbestrijding hen suf maakt, terwijl ze helder voor Allah willen verschijnen.”

De oplossing ligt volgens De Graaff in de gezamenlijke besluitvorming. “Zorgverleners moeten een weg vinden in de driehoeksverhouding zorgverlener, patiënt, familie. Oudere, ervaren artsen en verpleegkundigen lijken vaker geneigd rekening te houden met de wensen van de verschillende familieleden. Zij leggen uit hoe het in Nederland gaat en waarom het zo gaat, en zij vragen de patiënt wat hij wil weten en welke wensen hij heeft. Het is heel belangrijk verbinding te maken met de patiënt én met de familie.”

Fuusje de Graaff nuanceert haar bevindingen en benadrukt dat veel van haar bevindingen ook gelden voor tal van Nederlanders en dat er onder migranten ook verschillen zijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels