nieuws

Ook Ronald Giphart weg uit het VUmc

Geen categorie

Schrijver Ronald Giphart mag niet langer meelopen op de afdeling cardiologie van het VUmc. Dat heeft het Amsterdamse ziekenhuis gisteren besloten. Giphart maakte deel uit van het project ‘Schrijvers op de afdeling’.

Ook Ronald Giphart weg uit het VUmc

Na de commotie rondom de tv-serie ‘24u: Tussen Leven en Dood’, waarin patiënten op de afdeling spoedeisende hulp in beeld werden gebracht, legde het ziekenhuis het project met schrijvers tijdelijk stil. Het VUmc is bezig het hele mediabeleid te herzien en heeft nu besloten de schrijvers niet meer toe te laten. Ronald Giphart, die bezig was met een roman, kan zijn werk dus niet meer afmaken.

Giphart liep rond in een witte jas met een badge waarop ‘stagiair’ stond. Patiënten mochten niet herkenbaar beschreven worden en het ziekenhuis benadrukt dat de schrijver geen inzicht had in de dossiers. Schrijfsters Anna Enquist en Kristien Hemmerechts hadden in het kader van het project al met de artsen van het VUmc meegekeken.

Eerder deze week besloten drie patiënten aangifte te doen tegen het VUmc, de behandelende artsen en productiemaatschappij Eyeworks, omdat die het beroepsgeheim geschonden zouden hebben door ze zonder toestemming te filmen. Eyeworks was op de afdeling spoedeisende hulp bezig met opnames voor het realityprogramma ’24 uur: Tussen Leven en Dood’ van RTL4. De eerste aflevering werd donderdag uitgezonden. Na de ophef van vorige week heeft RTL op verzoek van het VUmc de serie geschrapt.

Foto: Keke Keukelaar

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels