nieuws

Schippers: private investeringen voor ziekenhuizen

Geen categorie

Minister Edith Schippers (VWS) wil het voor ziekenhuizen makkelijker maken om geld van private investeerders aan te trekken. De minister heeft vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat adviseert om ziekenhuizen toe te staan hun winst uit te keren.

Schippers: private investeringen voor ziekenhuizen

Volgens de minister vergroten private investeringen de kwaliteit en dienstverlening in de zorg en komen noodzakelijke innovaties sneller van de grond. De verbetering in de zorg kost de belasting- en premiebetaler geen extra geld en de ziekenhuizen worden minder afhankelijk van banken.

Investeerders hebben belang bij een goede en doelmatige bedrijfsvoering.  Doordat het ziekenhuis waarin zij investeren uitblinkt in kwaliteit en dienstverlening  kan het meer patiënten naar zich toetrekken, zo is de gedachte van de minister. Dit zou een hogere kwaliteit zorg opleveren tegen een lagere prijs.

Wel wil de minister risico’s vermijden door strakke voorwaarden te stellen voor  winstuitkering in de medisch-specialistische zorg. Een cruciale eis is dat er geen winst mag worden uitgekeerd in de eerste drie jaar na het moment van investeren. Dit zorgt ervoor dat verschaffers van privaat kapitaal voor een langere termijn investeren. De Nederlandse Zorgautoriteit houdt toezicht op zorgaanbieders die winst uitkeren op basis van de voorwaarden in deze wet.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels