nieuws

“Ziekenhuizen pakken infectieziekten niet goed aan”

Geen categorie

Van de patiënten met luchtweginfecties in Nederland krijgt slechts de helft meteen het juiste antibioticum voorgeschreven door het ziekenhuis. Dat zegt Marlies Hulscher, hoogleraar Kwaliteit van Zorg voor infectie- en ontstekingsziekten aan het UMC St Radboud in Nijmegen.

“Ziekenhuizen pakken infectieziekten niet goed aan”

Hulscher deed gedurende vijf jaar onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen naar onder meer de kennis van infectieziekten en het antibioticagebruik. In 52 procent van de gevallen schreven ziekenhuizen meteen het juiste antibioticum voor en maar bij 53 procent werd een aanbevolen bloedkweek afgenomen. Bij het voorschrijven van antibiotica voor gecompliceerde urineweginfecties werden vergelijkbare percentages gevonden.

Hulscher concludeerde dat niet alleen de kwaliteit van zorg op het gebied van infectieziekten en antibioticagebruik in de verschillende ziekenhuizen ver uiteenlopen, maar dat zelfs in hetzelfde ziekenhuis grote verschillen bestaan in de zorgkwaliteit van individuele zorgverleners. Hulscher: “Al hebben ziekenhuizen hetzelfde beleid, er bestaan vaak grote verschillen in de manier waarop ze dat beleid uitvoeren en naleven”, zegt Hulscher. “Individuele factoren spelen dan mee. Zijn alle zorgverleners goed geïnformeerd, levert het beleid veel extra werkdruk op, durven zorgverleners elkaar aan te spreken op tekortkomingen in de zorg?”

Hulscher pleit voor rationele besluitvorming en goed management bij het verbeteren van de zorg. “Neem het voorbeeld van de bestrijding van infectieziekten. Gaat het ergens fout, zoals we zagen bij de infectie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis, dan volgen na uitgebreid onderzoek de lessen die alle ziekenhuizen ter harte kunnen nemen. Het blijkt dat de kans niet groot is dat ziekenhuizen daar automatisch lering uit trekken. Er zijn gerichte verbeteractiviteiten nodig om deze lessen in de praktijk te brengen, zodat we straks betere zorg leveren dens een nieuwe uitbraak.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels