nieuws

Kraaien ‘bombarderen’ Albert Schweitzer ziekenhuis

Geen categorie

Wie de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wil binnentreden, moet bij de ingang oppassen voor gevaar uit de lucht. De afgelopen twee maanden zijn vier glazen platen van de overkapping voor de entree beschadigd. De boosdoeners: kraaien gewapend met kiezelsteentjes.

Kraaien ‘bombarderen’ Albert Schweitzer ziekenhuis

De oorzaak van de glasschade was tot nu toe een mysterie. Pas toen een bezoeker meldde op de schouder te zijn geraakt door een steentje uit de lucht, werd de hoogstwaarschijnlijke oorzaak duidelijk: kraaien op het dak van het ziekenhuis duwen kiezelsteentjes over de dakrand van de twaalf verdiepingen tellende kantoortoren, of vliegen ermee weg en laten ze vallen. Er is geen sprake van een steentjesregen, maar de kans dat mensen geraakt worden, is dus aanwezig.

Nu de vermoedelijke oorzaak bekend is, werkt het ziekenhuis met grote spoed aan een oplossing. Tot die tijd worden mensen met borden gewaarschuwd voor de Hitchcockachtige taferelen. Ze moeten zoveel mogelijk afstand houden van het gebouw of onder de glazen overkapping gaan lopen. De glazen platen zijn weliswaar beschadigd, maar het veiligheidsglas is volgens het ziekenhuis zeer goed bestendig tegen de vallende steentjes. Waarom de kraaien sinds de oplevering van het pand in 2010 niet eerder steentjes hebben laten vallen, weet het ziekenhuis niet.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een vogelexpert in de arm genomen voor advies. Er wordt gedacht aan verjaagtechnieken, waaronder het laten klinken van angstgeluiden van kraaien. Ook bouwkundige aanpassingen, zoals pinnen op de dakranden en gaas over de steentjes, behoren tot de mogelijkheden. Als laatste redmiddel kunnen de kiezels door platte tegels worden vervangen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels