nieuws

Levenseindekliniek vandaag van start

Geen categorie

De zes ambulante teams van de Levenseindekliniek beginnen vandaag officieel hun werk. Ruim zeventig mensen hebben zich al op een wachtlijst laten zetten.

Levenseindekliniek vandaag van start

Het initiatief voor de Levenseindekliniek komt van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde), die de kliniek ook financiert. De ambulante teams, aangestuurd vanuit een locatie in Den Haag, bestaan uit een arts en een verpleegkundige die patiënten thuis bezoeken.

Na aanmelding wordt onderzocht of de patiënt voldoet aan de zorgvuldigheidscriteria van de euthanasiewet. Hierbij wordt ook een onafhankelijke consulent ingeschakeld. Indien mogelijk wordt de eigen arts er ook bij betrokken om te bekijken of deze uiteindelijk zelf de euthanasie zou willen uitvoeren. De euthanasie kan thuis plaatsvinden, maar later dit jaar is het ook mogelijk om in de kliniek te overlijden.

In Nederland worden per jaar ongeveer 10.000 concrete verzoeken om euthanasie of hulp bij zelfdoding gedaan, waarvan ongeveer een derde wordt gehonoreerd. Een derde van de mensen overlijdt voordat de euthanasie plaatsvindt. De overige verzoeken worden niet ingewilligd omdat de arts om principiële redenen weigert de levensbeëindiging uit te voeren, of omdat de arts meent dat er niet aan de zorgvuldigheidscriteria van de wet is voldaan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels