nieuws

Xbox-technologie binnenkort in operatiekamers

Geen categorie

De technologie van de Xbox spelcomputer zal in de toekomst worden ingezet in operatiekamers. Het nieuwe systeem komt van Siemens Healthcare, die de technologie van Microsoft heeft overgenomen en aangepast.

Xbox-technologie binnenkort in operatiekamers

De basis van deze ontwikkeling is het Kinect-systeem van de Xbox spelcomputer. Met behulp van infraroodlicht kan de computer personen in de ruimte identificeren en hun bewegingen herkennen. Hierdoor kan het spel met lichaamsbewegingen worden gespeeld.

Met de technologie van Siemens kunnen chirurgen straks de röntgenmonitors in de operatiekamer bedienen. Deze monitors laten een dwarsdoorsnede van het lichaam of driedimensionale röntgenfoto’s zien, zodat chirurgen altijd alle anatomische details van de patiënt kunnen waarnemen. Op dit moment is het moeilijk om die monitors te bedienen, omdat chirurgen vanwege het infectierisico alleen operatie-instrumenten morgen aanraken. Met de Xbox- technologie kunnen ze door middel van hand- en armbewegingen foto’s wisselen, inzoomen op details en driedimensionale beelden roteren.

Het originele systeem is echter niet bedoeld om langzame, precieze handbewegingen om te zetten in exacte commando’s. Daarom heeft Siemens de software van Microsoft aangepast. De prototype-tests zijn succesvol verlopen en het systeem zal nu eerst worden getest zonder patiënten. Het systeem kan in de toekomst worden gebruikt tijdens minimaal-invasieve operaties.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels