nieuws

Minister Schippers wil no-shows aanpakken

Geen categorie

Minister Schippers (VWS) noemt het aantal no-shows in ziekenhuizen alarmerend en roept op tot maatregelen om onnodige kosten in de gezondheidszorg te voorkomen. Ze wil dat ziekenhuizen investeren in patiëntenservice en herinneringsdiensten.

Minister Schippers wil no-shows aanpakken

Uit onderzoek van de NVZ en de NFU blijkt dat driekwart van de Nederlandse ziekenhuizen no-shows als een probleem ervaart. Gemiddeld verschijnt 4% van de patiënten niet op de gemaakte afspraken. In sommige ziekenhuizen bedraagt het aantal no-shows zelfs 7%. De meeste ziekenhuizen ondervangen nu de financiële schade door de patiënt een boete op te leggen, die in sommige gevallen wel 45 euro bedraagt.

Andere instellingen proberen no-shows te ondervangen door afspraken te overboeken. Patiënten moeten in dat geval vaak onnodig lang wachten voor een consultatie. Minister Schippers heeft daarom een voorkeur voor een herinneringsservice die patiënten bijtijds waarschuwt en informeert over geplande afspraken.

Alphacomm Outbound Solutions, op de Nederlandse markt actief met de herinneringsservice Annabel, en internationaal onderzoek onderschrijven het succes van (telefonische) herinneringsdiensten. “Deze effectieve methoden verlagen de no-shows tot wel 70%. Door middel van een dagelijkse rapportage van afzeggingen en bevestigingen van patiënten kunnen de patiëntenadministratie en de service aanzienlijk worden verbeterd”, aldus Renate Jonker van Alphacomm.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels