nieuws

Modelwijk voor dementerenden

Geen categorie

Alzheimer Nederland heeft samen met het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) in Woerden een miniwoonwijk met modelwoningen geopend voor mensen met dementie. De woningen zijn gebouwd met de nieuwste innovaties voor dementerenden die langer thuis willen blijven wonen.

Modelwijk voor dementerenden

De miniwoonwijk is onderdeel van het project Technologie Thuis NU!, een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en OTIB. In de totaal vier woningen, gebouwd in een pand van OTIB, zijn de technische oplossingen te bezichtigen voor dementerenden die langer zelfstandig thuis willen wonen. Woningcorporaties, zorgorganisaties, installatiebedrijven een studenten zijn welkom om de miniwoonwijk te bezoeken.

Volgens Alzheimer Nederland zal door de vergrijzing het aantal mensen met dementie stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Een groei van het aantal maatwerkwoningen die voldoen aan de juiste zorgbehoefte is dan ook noodzakelijk, zegt Elly Verburg, directeur van OTIB: “In het belang van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren, en om de zorgkosten te beheersen, is het wenselijk om opname in verpleeg- of verzorgingshuizen zo lang mogelijk uit te stellen. De technologische zorgoplossingen in de dementie modelwoning bieden een oplossing voor de zorgbehoefte van mensen met dementie.”

Innovaties die in de woningen zijn aangebracht, zijn gericht op de behoeftes van dementerenden. Zo zorgt de ledverlichting de hele dag voor constant daglicht, ook al is het buiten donker door onweer. Ook is de badkamer met toilet centraal gelegen en zowel vanuit de woonkamer als de slaapkamer te bereiken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels