nieuws

UMCG vergroot patiëntveiligheid

Geen categorie

Het UMCG neemt twee nieuwe medische hulpmiddelen in gebruik om de veiligheid van zowel patiënten als medewerkers te vergroten. Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland gaat het UMCG een nieuw sondevoedingssysteem en een verbeterde naald invoeren.

UMCG vergroot patiëntveiligheid

Het ‘luer lock’-systeem voor het toedienen van vloeistoffen, medicatie of voeding aan patiënten wordt vervangen door een nieuw sondevoedingssysteem. Dit nieuwe systeem  is gescheiden van andere toedieningssystemen. Het gevaar dat sondevoeding in de bloedbaan terecht komt is hiermee uitgesloten. Volgens het ziekenhuis is het nieuwe systeem niet alleen veiliger, maar ook patiëntvriendelijker. De voedingssondes zijn gemaakt van polyurethaan waardoor ze minder vaak verwisseld hoeven te worden.

Naast het nieuwe sondevoedingssysteem neemt het ziekenhuis ook een nieuwe naald in gebruik. Via een kijkvenster in de verbeterde Eclipse Signal-naald kan de medewerker direct zien of het bloedvat goed is aangeprikt. Daarnaast zit er een watje in de houder, wat de kans op bloeddruppels bij het verwijderen miniem maakt. De Eclipse Signal-naald is hierdoor veiliger, gebruiksvriendelijker en duurzamer. “Met de nieuwe naalden voldoet het UMCG aan de Europese richtlijn ter voorkoming van prikaccidenten waar alle ziekenhuizen per mei 2013 aan moeten voldoen”, aldus het persbericht.

Per 1 mei wordt het nieuwe systeem in het hele ziekenhuis ingevoerd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels