nieuws

Rekentoets moet medische missers voorkomen

Geen categorie

Ongeveer 30 procent van de verpleegkundigen geeft toe wel eens rekenfouten te maken bij het toedienen van medicijnen. Dat is gevaarlijk voor patiënten. Daarom heeft Cito samen met mensen uit de praktijk een rekentoets voor verpleegkundigen ontwikkeld.

Rekentoets moet medische missers voorkomen

De toets meet de rekenvaardigheid van verpleegkundigen op mbo-niveau 4 en op hbo-niveau en bevat vragen en problemen vanuit dagelijkse praktijksituaties. De toets geeft aan op welke gebieden verpleegkundigen eventueel bijscholing nodig hebben.

Cito werkte bij het ontwikkelen van de rekentoets samen met de landelijke beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). “Met deze landelijke normering werken we concreet aan een meetbare en zichtbare verhoging van het rekenvaardigheidsniveau van verpleegkundigen en daarmee dus indirect ook aan de veiligheid van patiënten. Dat vinden wij belangrijk,” aldus Peter Kraft, adviseur Beroepsonderwijs en bedrijven van Cito.

Verzorgenden maken de toets achter de computer in de instelling waar ze werken. Een toets bestaat uit 25 tot 32 meerkeuzevragen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels