nieuws

Robot voor mensen met beginnende dementie

Geen categorie

Stichting Smart Homes in Eindhoven werkt aan een gezelschapsrobot voor mensen met geheugenbeperkingen. De robot moet mensen met beginnende dementie thuis structuur bieden en hen helpen actief te blijven.

Robot voor mensen met beginnende dementie

De zorgrobot fungeert als coach en maatje en ondersteunt de gebruiker door middel van suggesties, aanmoedigingen en herinneringen op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Hierbij gaat het om het bieden van structuur zoals het tijdig eten, drinken, en innemen van medicijnen. De robot kan activiteiten voorstellen zoals een wandeling of een spel. Ook kan het iemand bellen en gebruikers herinneren aan afspraken en taken.

Smart Homes denkt dat de robot zal bijdragen aan een gezonder en plezieriger leven, niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook voor de mantelzorger. Onderzoekers in Eindhoven evalueren op dit moment hoe potentiële eindgebruikers en hun mantelzorgers omgaan met dit maatje in huis en hierop reageren. Op donderdag 7 juni kunnen geïnteresseerden gebruikmaken van de zorgrobot tijdens de Dutch Technology Week. Het volledig werkende prototype rolt rond in de Slimste Woning van Nederland – een volledig uitgeruste demonstratiewoning voorzien van domotica.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels