nieuws

‘Bewegen goed bij heupslijtage’

Geen categorie

Patiënten met overgewicht die last hebben van slijtage van het heupgewricht (artrose) zijn gebaat bij behandeling die is gericht op beweging en afvallen. Dat concludeert UMCG- onderzoeker Nienke Paans. Ze pleit voor een richtlijn voor huisartsen.

‘Bewegen goed bij heupslijtage’

UMCG- onderzoeker Nienke Paans heeft laten zien dat een gecombineerd beweeg- en afvalprogramma vóór de heupoperatie het lichamelijk functioneren van heupartrosepatiënten met overgewicht verbetert en pijnklachten vermindert. Ondanks dat internationale richtlijnen bewegen en afvallen aanbevelen, krijgt slechts 10 procent deze behandeling voorgeschreven door de huisarts.

Patiënten met slijtage van het heupartrose zijn gemiddeld zeven jaar onder behandeling van hun huisarts voordat zij operatief een kunstheup krijgen. Ze lopen het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen. “Als het lopen pijn doet vanwege de artrose, gaan mensen beweging vermijden”, legt Paans uit. “Dan bestaat de kans dat hun gewicht toeneemt. Door dit gebrek aan bewegen, met daarbij de extra belasting van het gewicht op het heupgewricht, zullen de klachten toenemen.”

Paans concludeert dat Nederlandse huisartsen beter ondersteund zouden moeten worden in hun medisch beleid bij heupartrose in de periode voorafgaand aan het plaatsen van een kunstheup. Ze pleit voor de ontwikkeling van een richtlijn voor huisartsen. Op 20 juni promoveert zij op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels