nieuws

Nieuwe kwaliteitseisen chirurgie

Geen categorie

Ziekenhuizen moeten binnen een jaar voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen voor kinderchirurgie, traumachirurgie en de behandeling van maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) heeft voor de derde keer kwaliteitsnormen naar buiten gebracht voor voor complexe, niet veel voorkomende behandelingen.

Nieuwe kwaliteitseisen chirurgie
VUmc; OK; Willem Wisselink & 3e jaars assistent Chirurgie in opleiding; Onderbeensamputatie

De kwaliteitseisen zijn onderdeel van het kwaliteitsbeleid van de NVvH om de zorg voortdurend te verbeteren. Ze gaan onder meer over de samenstelling van het behandelend team, de vereiste geavanceerde apparatuur, goed geregelde samenwerking tussen de verschillende betrokken disciplines, voldoende specifieke ervaring en het registreren van de resultaten van behandelingen in een database.

Zo moet voor de behandeling van een bekkenfractuur de IC- afdeling dag en nacht een patiënt kunnen opvangen die intensieve zorg nodig heeft. Ook moeten er altijd interventieradiologen en vaatchirurgen aanwezig zijn. Om voldoende ervaring te hebben, moet het medische team in een ziekenhuis minimaal twintig van dit soort fracturen per jaar behandelen. Verder zijn vaste afspraken met een revalidatiecentrum een vereiste. Ook moeten vooraf alle betrokken medisch specialisten nauw met elkaar overleggen over de diagnosestelling, de behandeling en het natraject.

Eerder werden eisen voor behandelingen van vaatziekten, overgewicht en diverse vormen van kanker gepubliceerd. Met de uitbreiding naar kinder- en traumachirurgie is nu voor een groot deel van de complexe chirurgische zorg vastgelegd waar die aan moet voldoen. De nieuwe normen voor chirurgische zorg betekenen volgens de NVvH dat ziekenhuizen zich het komend jaar verder zullen specialiseren, gaan samenwerken met andere klinieken, of stoppen met een behandeling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in een reactie op de eerste set met eisen al aangegeven dat het deze normen zal handhaven. Ook een aantal grote zorgverzekeraars neemt de eisen als uitgangspunt voor het inkopen van zorg.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels