nieuws

Patiënt maakt voorlichtingsfilms darmkanker

Geen categorie

Ron Wensink, die ruim drie jaar geleden kreeg te horen dat hij darmkanker had, heeft voor de patiënten van de Isala klinieken in Zwolle drie voorlichtingsfilms gemaakt over zijn ziekte. Internist oncoloog Jacques de Graaf nam deze week de eerste dvd’s in ontvangst in Nazorgcentrum Intermezzo.

Patiënt maakt voorlichtingsfilms darmkanker
Zwolle Ron Wensink en zijn zoon Vincent Wensink overhandigen een dvd aan Jaques de Graaf (MDL arts) Dhr Wensink is voorzitter van de stichting Hetty Odink en die stichting heeft de productie van de dvd’s gefinancieerd. Ze zijn bedoeld als voorlichting voor darmkanker patienten zodat zij ongeveer weten wat hen te wachten staat. ©2012 Foto […]

Ron Wensink en zijn vrouw wilde iets terugdoen voor het ziekenhuis. Het viel hem op dat er genoeg voorlichtingsmateriaal is, maar toch miste hij wat. Daarom besloten zij samen met hun zoon Vincent en dochter Maayke drie voorlichtingfilms te maken over darmkanker. Vincent Wensink: “Mijn vader en ik wilden iets laten maken wat een warmere en menselijker uitstraling heeft dan het bestaande voorlichtingsmateriaal. Bovendien moest het goed uitleggen wat je te wachten staat tijdens een behandeltraject. In overleg met de artsen begrepen wij dat er vanuit het ziekenhuis hier ook behoefte aan was. Dus de keuze voor het laten maken van een drietal dvd’s was snel gemaakt.”

In de films staan behandeltrajecten voor drie vormen van darmkanker centraal: endeldarmkanker, dikkedarmkanker met uitzaaiing naar de lever en slokdarmkanker. De productie van de drie films werd gefinancierd door de Stichting Hetty Odink, die ook het branden van de dvd’s voor de patiënten van Isala financiert.

De films komen binnenkort op de website van Isala te staan, maar zijn nu al te bekijken op het Youtube- kanaal van de Isala klinieken. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen de films kan zien. Niet alleen patiënten maar ook familie en vrienden”, legt Ron Wensink uit. ‘Ik heb zo vaak alles moeten uitleggen en goed bedoelde vragen moeten beantwoorden en daar heb je niet altijd zin in. Nu kunnen patiënten vrienden en familie deze films laten zien.”

Internist oncoloog Jacques de Graaf is blij met de voorlichtingsfilms. “Ik merk iedere dag weer hoe belangrijk goede en duidelijke voorlichting is voor onze patiënten. Door de geboden financiële middelen zijn wij in staat gesteld om deze zorgtrajecten op een professionele manier in beeld te brengen. Door het plaatsen ervan op de website van het Oncologisch centrum Isala is deze informatie beschikbaar voor een breed publiek, zowel patiënten als direct betrokkenen. Ik weet zeker dat patiënten er veel aan gaan hebben.”

 

Foto, vlnr: Vincent Wensink, Internist oncoloog Jacques de Graaf en Ron Wensink

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels