nieuws

App voor coaching op afstand

Geen categorie

IT-bedrijf Centric heeft samen met het UMCG Centrum voor Revalidatie een applicatie ontwikkeld waarmee cliënten en coaches via Ipads op afstand met elkaar kunnen communiceren. De app maakt deel uit van een vernieuwingsproject voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in de regio Groningen.

App voor coaching op afstand

De app, Rehab-4-life, is onlangs als proef in gebruik genomen bij UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in Haren. De app is onderdeel van het project Rehab-4-Life, waarin het UMCG samen met ketenpartners als zorgverzekeraars en gemeenten onderzoekt hoe de coach zo effectief mogelijk zijn werk kan doen in een netwerk van NAH-getroffenen en hun naasten.

Een van de redenen voor het project is een studie van het UMCG Centrum voor Revalidatie waaruit blijkt dat de thuissituatie van mensen met NAH vaak schrijnend is. Veel patiënten komen na ontslag uit het revalidatiecentrum in een neerwaartse spiraal terecht van functieverlies, langdurige nabehandelingen, arbeidsongeschiktheid, relatieproblemen, depressie en sociaal isolement.

De app biedt met name ondersteuning bij praktische problemen, zoals het gebruik van hulpmiddelen of bij sociaal-emotionele vragen. Met de camera in de iPad is het voor de cliënt mogelijk de coach te zien tijdens het gesprek en bepaalde voorwerpen of handelingen aan de coach te tonen. Op basis van de ervaringen tijdens de verschillende fases van de proef besluit het UMCG of er na 1 oktober een uitrol plaatsvindt. In de komende maanden zal het UMCG alle ervaringen vastleggen en onderzoeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels