nieuws

IC-patiënten St Jansdal deze week terug

Geen categorie

Patiënten kunnen naar verwachting deze week terugkeren op de intensive care van het St Jansdal in Harderwijk. Vanwege een uitbraak van de Klebsiella-bacterie sloot het ziekenhuis vorige week de IC en bracht vier niet geïnfecteerde patiënten onder in andere ziekenhuizen.

IC-patiënten St Jansdal deze week terug

Het St Jansdal wil echter niet zeggen dat de situatie onder controle is, omdat dergelijke besmettingen zeer hardnekkig kunnen zijn. Het ziekenhuis is er wel van overtuigd dat het alles heeft gedaan om de besmetting te verhelpen. Nadat vorige week maandag bleek dat drie patiënten op de IC besmet waren geraakt met de Klebsiella-bacterie, besloot het ziekenhuis de afdeling te sluiten en alles grondig schoon te maken. Er kwamen nieuwe afvoerleidingen en de schoonmaakdienst reinigde en desinfecteerde alle apparatuur. Toch trof de medisch microbioloog daarna de bacterie alsnog aan in de wastafels. Het St Jansdal heeft daarop alle wastafels vervangen.

De Intensive Care ging afgelopen zaterdag weer open waarna de tijdelijke IC-opvang op de afdeling Spoedeisende Hulp kon sluiten. In de loop van deze week bekijkt het ziekenhuis of de tijdelijk overgeplaatste patiënten weer terug kunnen naar het St Jansdal. De overplaatsing betekende voor de patiënten en hun familie een behoorlijke belasting, ook omdat geplande operaties niet door konden gaan. De drie besmette patiënten, die geïsoleerd op andere verpleegafdelingen van het St Jansdal terechtkwamen, keren vooralsnog niet terug naar de IC.

Het is niet de eerste keer dat de Klebsiella-bacterie opduikt in het St Jansdal. In juni moest het ziekenhuis een opnamestop voor de intensive care instellen omdat drie patiënten besmet waren geraakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels