nieuws

Nieuwe CT-scanner is patiëntvriendelijk

Geen categorie

Het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft een nieuwe ultramoderne CT-scanner in gebruik genomen. Ook de ruimtes zijn opnieuw en op een patiëntvriendelijke manier ingericht.

Nieuwe CT-scanner is patiëntvriendelijk

De afgelopen maanden werkte de afdeling radiologie van het Kennemer Gasthuis aan de verbouwing van de CT-ruimtes op locatie zuid. Onlangs is daar een nieuwe CT-scanner in gebruik genomen: de ultramoderne Aquilion One. De stralingsdosis van de nieuwe scanner is minstens 50 tot 80 procent minder. Daarnaast maakt het apparaat betere en snellere diagnostiek mogelijk en dat vermindert de belasting voor patiënten aanzienlijk. De CT-scanner staat in een ruimte met warme kleuren, open ruimtes en daglicht.

Radioloog Wouter de Monyé: “Deze scanner heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van oudere apparatuur. Zo kan het apparaat maar liefst 320 ‘plakjes’ tegelijk in beeld brengen, elk van een halve millimeter. Voorheen waren dat er 16. Je kunt je voorstellen hoe ongelooflijk veel scherper en gedetailleerder het beeld dus is. Dat komt de diagnostiek natuurlijk ten goede. De scanner kan ook de doorbloeding van organen meten. Ook dat maakt betere diagnostiek mogelijk. Bovendien kunnen we beter de effecten zien van bijvoorbeeld chemokuren.”

De ruimtes om de CT-scanner zijn opnieuw ingericht. Daarbij was de beleving van de patiënt het uitgangspunt. Alle techniek is zo veel mogelijk weggewerkt achter muren en in kasten. Wat overblijft zijn lichte, open ruimtes, warme kleuren en slimme logistiek. De werkruimte van het personeel bevindt zich ín de CT-ruimte. De Monyé: “Dat is uniek in Nederland en we hebben moeten investeren om het mogelijk te maken op een voor de medewerkers veilige manier. Maar we vinden het belangrijk: er is daardoor continu contact tussen patiënt en zorgverlener.”

Foto’s: Chiel de Nooyer

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels