nieuws

Ouderen vaak slachtoffer van woningbranden

Geen categorie

Woningbranden zijn vooral voor oudere mensen vaak fataal. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) naar 184 slachtoffers van woningbranden in 2003 en 2008 tot en met 2011.

Ouderen vaak slachtoffer van woningbranden

Het NIFV hield cijfers bij over 2003 en 2008 tot en met 2011. In die jaren waren er 184 slachtoffers van woningbranden. Gemiddeld 45 procent van deze slachtoffers was ouder dan 60 jaar. Volgens de onderzoekers is dat ‘relatief veel’, omdat gemiddeld over die jaren 21 procent van de bevolking die leeftijd had bereikt.

Het instituut vindt dat er onderzoek moet komen naar het relatief grote aandeel oudere slachtoffers. Een gedeelte van de slachtoffers was niet mobiel, maar dat gold niet voor alle gevallen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat roken een van de belangrijkste oorzaken van fatale woningbranden is. In alle onderzochte jaren behoorden sigaren en sigaretten tot de top drie van brandveroorzakers. Kortsluiting speelde in 2011 zeven keer een rol.

Volgens het NIFV is de oorzaak in veel gevallen ook niet te achterhalen. In relatief weinig woningen waren rookmelders aanwezig.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels