nieuws

Therapiehond helpt bij revalidatie

Geen categorie

Rivas Zorggroep heeft in samenwerking met Stichting Contacthond een pilot met een therapiehond succesvol afgerond. Cliënten van revalidatieafdelingen deden in deze periode naast de dagelijkse activiteiten ook oefeningen met de hulp van een speciaal daarvoor opgeleide hond.

Therapiehond helpt bij revalidatie

Op verschillende locaties van Rivas kunnen cliënten na de zomer met de therapiehond aan de slag nu de pilot succesvol is verlopen. Volgens Rivas zijn de resultaten merkbaar. Cliënten van de revalidatieafdeling die met honden trainen, lijken aanzienlijk sneller te herstellen. “Trainen met de hond voelt vaak niet als trainen”, zegt Claudia Huizer, teamleider bij Rivas. “Het gaat spelenderwijs en daardoor vergeten mensen vaak hun beperkingen.”

Het idee voor de pilot ontstond tijdens een werkbezoek aan een Amerikaanse zorglocatie. Ook een fysiotherapeut van Rivas had over een soortgelijke behandeling gehoord. Huizer: “We zagen welke positieve uitwerking een therapiehond heeft op mensen. Daarom wilden wij dit ook graag proberen en besloten een pilot te houden.” Zo ontstond de samenwerking met de Stichting Contacthond die therapiehonden opleidt om in te zetten bij verschillende vormen van therapie bij zorginstellingen. Aan de pilot werkten onder andere cliënten mee die een gedeeltelijke verlamming hebben als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding.

Een onverwachte bijkomstigheid is de positieve invloed op het welzijn van de cliënten. “We zien namelijk dat onze cliënten een bijzondere band met de hond opbouwen”, legt Huizer uit. “Zij werken iedere week samen. De hond en de cliënt delen iets en de hond oordeelt niet. De komst van de hond lijkt een cliënt ook op te beuren.” Daarom is tijdens de pilot ook therapie gedaan met dementerende ouderen en bewoners met een lichamelijke beperking die te maken hebben met een depressie. “Het was bijzonder om te zien hoe bewoners van verpleeghuizen op de hond reageerde en opleefden’, aldus Huizer. “Ook om deze reden krijgt de pilot na de zomer een vervolg.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels