nieuws

‘Ziekenhuis moet wegblijvers harder aanpakken’

Geen categorie

Patiënten die niet komen opdagen bij hun afspraken in het ziekenhuis, moeten harder worden aangepakt. Ziekenhuizen moeten ook meer doen om het aantal wegblijvende patiënten terug te dringen. Dat vindt D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

‘Ziekenhuis moet wegblijvers harder aanpakken’

Volgens D66 zijn wegblijvende patiënten een groot en duur probleem voor de zorg. In Nederland komt gemiddeld vier procent van de ziekenhuispatiënten niet opdagen bij een afspraak, een kostenpost van 300 miljoen euro per jaar.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra denkt dat het aantal patiënten dat niet komt opdagen, vermindert als de wachttijden in het ziekenhuis korter zijn. Ook vindt ze dat patiënten meer mogelijkheden moeten krijgen om afspraken af te zeggen. De partij wil bovendien dat ziekenhuizen een boete opleggen aan wegblijvers. “De huidige aanpak is te vrijblijvend.”

Met betere planning en een modern boekingssysteem kunnen ziekenhuizen betere afspraken maken. D66 benadrukt wel dat er ziekenhuizen zijn die het nu al heel goed doen. Dijkstra: “De goeden moeten de norm zijn, en niet de uitzondering. De patiënt van vandaag is heel goed in staat via internet een afspraak te maken die schikt en die dan ook gerespecteerd wordt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels