nieuws

Zorgpersoneel leert homovriendelijkheid

Geen categorie

Het Consortium Roze 50+ gaat tweedaagse trainingen aanbieden aan zorgpersoneel om homoseksuele ouderen in zorgcentra beter tegemoet te kunnen treden. Volgens de organisatie is er gebrek aan aandacht voor deze groep.

Zorgpersoneel leert homovriendelijkheid

Onder het motto ‘Bekend maakt bemind’ wil Roze 50+, waarin ANBO, COC Nederland, MOVISIE en sinds kort kenniscentrum Vilans samenwerken, het leefklimaat van homoseksuele ouderen in de zorg bespreekbaar maken en verbeteren. Aan de op maat gesneden training, die binnenkort van start gaat, werken ook homoseksuele ouderen mee.

Volgens Roze 50+ denken zorgprofessionals en management in veel gevallen dat er geen homoseksuele ouderen in hun instelling wonen. Maar de statistieken tonen aan dat vijf tot tien procent van alle 150.000 bewoners van zorgcentra homoseksueel is. Veel zorgverleners en managers realiseren zich dat niet. Zo krijgen ouderen bij de intake standaard de vraag voorgelegd of ze getrouwd zijn geweest, wat veel homoseksuele ouderen een ongemakkelijke start geeft. Bovendien leven er bij zorgverleners en medebewoners dikwijls vooroordelen over homoseksualiteit, die leiden tot discriminatie, pesten of zelfs uitsluiting. En dat is nauwelijks bespreekbaar, zegt Roze 50+.

Zesendertig van de bijna 1700 verzorgings- en verpleeghuizen hebben de afgelopen tijd de Roze Loper Tolerantiescan gedaan en staan te boek als instellingen die zorgvuldig omgaan met seksuele diversiteit. Op rozezorg.nl staat informatie over de training en de tips. Ook is er een toolkit voor zorgcentra te vinden. Daarin staan tal van mogelijkheden om in eigen omgeving iets aan het probleem te doen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels