nieuws

Franciscus en Lievensberg willen fuseren

Geen categorie

Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom willen na jarenlange samenwerking fuseren tot één ziekenhuisorganisatie met twee hoofdlocaties die elk een eigen profiel hebben. Beide ziekenhuizen vinden samenwerking noodzakelijk, omdat het voor middelgrote ziekenhuizen steeds moeilijker wordt te blijven voldoen aan de normen.

Franciscus en Lievensberg willen fuseren

Volgens de fusieplannen blijven de beide ziekenhuizen vanaf de huidige hoofdlocaties en buitenpoli’s werken. Wel willen de ziekenhuizen binnenkort starten met de concentratie van sommige behandelingen op één van de beide locaties. Als de fusie wordt goedgekeurd, zal het Franciscus Ziekenhuis in het najaar stoppen met operaties aan (slag)aderen en longen. Deze behandelingen vinden dan voortaan in het Lievensberg Ziekenhuis plaats. De concentratie van borstkanker- en darmkankeroperaties zal na de fusie liggen in het Franciscus Ziekenhuis. Verder komt er volgens de plannen een gezamenlijk, nieuw te bouwen, moeder-en-kind centrum bij het Lievensberg. Dit centrum opent naar verwachting in 2014 zijn deuren.

Het voorgenomen fusiebesluit is goedgekeurd door de beide Raden van Toezicht en eind juli voorgelegd aan de Cliëntenraad, de Ondernemingsraad, de Vereniging Medische Staf en de Verpleegkundige Adviesraad van beide ziekenhuizen. In augustus worden de plannen voor reactie voorgelegd aan externe partijen zoals zorgverzekeraars, huisartsen, verloskundigen en gemeentes. In oktober willen de ziekenhuizen het fusievoornemen melden bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels