nieuws

Patiënten fietsen voor patiënten

Geen categorie

Dialysepatiënten van het Dialysecentrum in het Elkerliek ziekenhuis Deurne gaan gedurende twee weken tijdens hun behandeling fietsen om geld in te zamelen voor kinderen met Duchenne Spierdystrofie. Het geld is bestemd voor onderzoek naar een medicijn tegen deze chronische spierziekte.

Patiënten fietsen voor patiënten

Voor de actie ‘Dialyse Deurne voor Duchenne’ bevestigt het Dialysecentrum Deurne wisselend drie sets fitnessapparaten aan de 17 dialysestoelen. Zo’n 40 van de 65 patiënten fietsen – tijdens de behandeling van drie tot vier uur- per uur een ronde van tien minuten. Voor de medewerkers van het Elkerliek ziekenhuis komt een vaste fietsopstelling in het Dialysecentrum te staan, waarop zij ook gesponsorde kilometers kunnen afleggen.

De fietsactie is een initiatief van twee dialyseverpleegkundigen: Femke Donkers en Mark van Sambeeck. Donkers heeft afstudeeronderzoek gedaan naar beweging tijdens dialyse. Daaruit is gebleken dat fietsen tijdens de behandeling het dialyseproces verbetert en dat patiënten zich na afloop fitter voelt. “Mijn doel is dan ook om patiënten tijdens hun dialyse meer te laten bewegen en hen hier zelf ook enthousiast voor te maken”, zegt Donkers. “De meeste patiënten die hier drie keer per week zo’n vier uur aan de dialyse moeten, zijn in hun dagelijks leven volledig afhankelijk van mantelzorg en hulp. Er zijn weinig manieren waarop ze iets terug kunnen doen voor een ander. Dit initiatief is juist wel iets dat ze met hun beperkingen kunnen doen.”

Mark van Sambeeck is in zijn vrije tijd fanatiek mountainbiker en neemt in september deel aan de mountainbiketocht Duchenne Heroes van Luxemburg naar Nijmegen. De opbrengst van deze tocht is bestemd voor onderzoek naar een medicijn tegen Duchenne, een aangeboren spierziekte, waarbij door een genfout de spieren langzaam afbreken. Het geld dat de actie in het Dialysecentrum Deurne opbrengt, is voor hetzelfde doel. “Het is toch heel bijzonder dat de ene groep patiënten op zo’n manier voor een andere groep patiënten aan de slag gaat”, vindt Mark.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels