nieuws

Zorgplan voor patiënten Kennemer Gasthuis

Geen categorie

Het Kennemer Gasthuis in Haarlem is gestart met het uitdelen van zogenaamde zorgplannen aan patiënten. Het zorgplan is een A4 kaart met daarop informatie over de behandeling van de patiënt.

Zorgplan voor patiënten Kennemer Gasthuis

Het ziekenhuis wil dat de patiënten met het zorgplan meer grip krijgen op hun verblijf. De behandeling is op de kaart ingedeeld in een aantal categorieën en vaste thema’s. De thema’s worden zichtbaar gemaakt door pictogrammen zodat in één oogopslag duidelijk is waar het over gaat: bijvoorbeeld over medicijnen, controle, kleding of eten. Volgens het Kennemer Gasthuis kunnen patiënten hierdoor meer initiatieven nemen omdat duidelijker is wat wel en niet kan of mag. Het zorgplan is geschikt voor behandelingen met een vast verloop, zoals de behandeling van een blindedarmontsteking. De patiënt ontvangt bij opname het plan en gebruikt deze tot aan het ontslag uit het ziekenhuis.

“Mijn medewerkers waren eerst best kritisch omdat de stappen in het zorgproces ineens op papier zijn vastgelegd. De patiënt kijkt nu mee”, zegt Margreet de Geus, unitleider op de algemene opnameafdeling waar het zorgplan is geïntroduceerd. “Maar in praktijk bleek het juist heel goed te werken en zijn de patiënten meer zelfstandig omdat ze weten wat er gaat gebeuren en wat ze wel of niet mogen doen.“

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels