nieuws

Receptensite voor kankerpatiënten gelanceerd

Geen categorie

Hematoloog en transplantatiearts Otto Visser van VUmc heeft in samenwerking met de Isala Klinieken en sterrenrestaurant De Librije in Zwolle een culinaire website voor (ex-)kankerpatiënten gelanceerd. Visser doet onderzoek naar smaakbeleving bij deze patiënten.

Receptensite voor kankerpatiënten gelanceerd

Smaakbeleving kan door radio- en chemotherapie ingrijpend veranderen. Otto Visser: “VUmc werkt voor stamceltransplantaties intensief samen met de Isala Klinieken. Ellen Kuiper-Kramer is laboratoriumarts in Zwolle en we hebben een gedeelde interesse in smaak en lekker eten. Het ziekenhuis levert vloeibaar stikstof aan de keuken van De Librije, dus er was al een klik. We vroegen ons af wat we konden doen om de kwaliteit van leven van
(ex-)patiënten te verbeteren en hoe we wetenschappelijk onderzoek konden doen naar de individuele smaak en smaakbeleving van patiënten. Toen we Jonnie en Thérèse Boer (eigenaren van De Librije, red.) benaderden of ze mee wilden werken aan een smaakonderzoek reageerden ze direct enthousiast.”

Samen met De Librije ontwikkelden Visser en Kuiper-Kramer een smaaktest, waarbij de smaakbeleving voor, tijdens en na een behandeling in kaart wordt gebracht. Een panel proeft en waardeert een aantal basissmaken in gelvorm. De uitkomsten vertaalt Jonnie Boer naar recepten die op de website beleefjesmaak.nl worden gegroepeerd. De recepten zijn getoetst in Librije’s Atelier en geschikt om thuis te bereiden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels