nieuws

‘Bestuur zorg lastig te overtuigen van goede voeding en gastvrijheid’

Geen categorie

Het is heel erg lastig om de bestuurlijke kant van de zorg ervan te overtuigen dat er kosten bespaard kunnen worden op het moment dat er geïnvesteerd wordt in voeding en gastvrijheid. Dit zegt Gerard van der Krogt, managing director bij Unilever Food Solutions, in het oktobernummer van Gastvrije Zorg.

‘Bestuur zorg lastig te overtuigen van goede voeding en gastvrijheid’

“Als er bezuinigd moet worden, dan wordt al heel snel naar dat soort posten gekeken”, stelt Van der Krogt vast. “Voor ouderen is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Een goed bereide, lekkere maaltijd geserveerd in een aangename omgeving maakt voor hen echt het verschil. Het probleem bij ouderen echter is dat de smaakervaring achteruitgaat met de leeftijd, vooral dan de waarneming via de neus die goed is voor tachtig procent van onze smaakervaring. Om ervoor de zorgen dat zij toch de maaltijd als lekker ervaren, kun je bijvoorbeeld door middel van selectieve smaaksturing de maaltijd zodanig aanpassen dat zij deze beter ervaren. En als dit in een omgeving wordt geserveerd met personeel dat aandacht heeft voor de gast, zal dat zeker invloed hebben op wat men eet en hoeveel men eet.”

Over het waarom van deze houding vanuit de top van de zorg zegt Van der Krogt: “De core business van een ziekenhuis is natuurlijk mensen beter maken en mensen zo kort mogelijk daar laten zijn. Voeding staat niet bovenaan op de prioriteitenlijst.” Tegelijkertijd stelt hij wel vast dat er ‘natuurlijk al wel wat dingen gebeurd zijn’. “Vroeger kwamen het ontbijt en de lunch uit een plastic bak. Nu is er een loopwagen en kun je kiezen waar je zin in hebt. Ik denk dat het een lange adem nodig heeft, en ik vind ook dat het meer vanuit de overheid gestuurd zou moeten worden.”

Lees in het oktobernummer van Gastvrije Zorg het volledige interview met Gerard van der Krogt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels