nieuws

Eeuwig leven? Nee, dank u

Geen categorie

Angst voor de dood is niet ongewoon. Toch zijn drie van de vier Nederlandse ouderen er niet bang voor, zo laat een onderzoek van Unie KBO zien. De meeste senioren zouden zelfs bedanken voor een eeuwig leven.

Eeuwig leven? Nee, dank u

De seniorenorganisatie hield het onderzoek over de dood onder bijna zeshonderd leden. De ouderen zijn niet bang voor de dood, maar wel voor een eventuele lijdensweg. Zeven van de tien senioren zien hier tegenop, alhoewel slechts 18 procent daadwerkelijk een wilsverklaring hierover heeft opgesteld. Als het mogelijk zou zijn om voor eeuwig op aarde te blijven, zouden zeven van de tien senioren hiervoor bedanken. De meest gehoorde reden is dat langer doorgaan alleen meer van hetzelfde zou zijn.

Vertrouwen

Dat de Nederlandse senioren berusten in hun einde, heeft volgens UnieKBO waarschijnlijk te maken met het vertrouwen dat we, na de dood, op een of andere manier doorleven. De helft van ons gaat ervan uit dat er leven na de dood is. Van de gelovigen vertrouwt 72 procent op een leven na de dood. 57 procent van alle gelovige ondervraagden gelooft in engelen, 24 procent in de duivel en volgens 74 procent van de gelovige senioren bestaan wonderen. Een kwart van hen zegt weleens een wonder te hebben meegemaakt.

Uitvaart

Bijna zeven van de tien senioren weten in grote lijnen hoe hun uitvaart eruit gaat zien. Uit het onderzoek blijkt dat cremeren bij de meeste mensen de voorkeur heeft: 72 procent kiest voor crematie, 26 procent wil begraven worden.

De onderzoeksresultaten zijn te lezen in een speciaal themanummer van het ledenmagazine Nestor, dat geheel in het teken staat van de dood. Het blad heeft zelfs een boekenkast-grafkist als puzzelprijs.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels